31/8/10

Φωτογραφία

Τι να είναι αυτό που κάνει μια φωτογραφία πετυχημένη;

Μία φωτογραφία είναι σαφώς η αποτύπωση ενός δευτερολέπτου, ή για να είμαστε ακόμα πιο ακριβείς η αποτύπωση μερικών δεκάτων του δευτερολέπτου. Και είναι μια γενικά αποδεκτή αλήθεια πως αν το κλικ της μηχανής γινόταν έστω ελάχιστα πιο πριν ή πιο μετά η σειρά των πραγμάτων μέσα στην φωτογραφία θα ήταν τελείως (άλλα ίσως και ελάχιστα) διαφορετική. Οπότε κάθε φωτογραφία είναι οπωσδήποτε μοναδική. Τι όμως είναι αυτό που κάνει την μία φωτογραφία πετυχημένη, ενώ την επόμενη ,τραβηγμένη λίγες στιγμές μετά και ίσως και ελάχιστα διαφορετική, όχι; Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον παράγοντα τύχη. Μία σκιά, μία ανεπαίσθητη κίνηση, μια διαφορετική έκφραση μπορεί να οδηγήσουν μια εικόνα στην επιτυχία ή το ανάποδο.

Κι ενώ η δημιουργία ή μάλλον καλύτερα ο σχηματισμός της φωτογραφίας είναι μια καθαρά χημική διαδικασία που βασίζεται πάνω σε φυσικά φαινόμενα, από την αρχή (δηλαδή το άνοιγμα του κλείστρου και την αποτύπωση του ειδώλου πάνω στη φωτοευαίσθητη επιφάνεια), ως το τέλος (στα «αποκαλυπτήρια» με την εμφάνιση του φιλμ και την τελική εκτύπωση των φωτογραφιών), σημαντικό ρόλο παίζει και η ματιά του φωτογράφου, ο οποίος καθορίζει τη σκηνή που θα αποτυπωθεί. Ή ακόμα καλύτερα επιλέγει, απορρίπτοντας ή διαλέγοντας όσα στοιχεία θεωρεί αυτός πως θα τον βοηθήσουν στο σκοπό του. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο άνθρωπος είναι ένα ον με πλούσια φαντασία και αυτή μπορεί να συλλάβει και να γεννήσει πολλές και διαφορετικές ιδέες.

Όμως η τελική φωτογραφία δεν μπορεί πάντα (ή για να ακριβολογούμε σχεδόν ποτέ) να είναι αυτό που φαντάστηκε ο φωτογράφος (εκτός κι αν είναι μια φωτογραφία studio που σκηνοθετήθηκε, αλλά ακόμα κι εκεί δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι μπορεί να τύχει). Μπορούμε, λοιπόν, να θεωρήσουμε ότι η δημιουργία μιας φωτογραφίας είναι μία συνάρτηση πολλών διαφορετικών παραγόντων που την επηρεάζουν άλλοτε έμμεσα και άλλοτε άμεσα. Κι εκεί κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, μα και σε όλα όσα φανερώνονται τελικά στην εμφάνιση του φιλμ, σε αυτά που μπορεί μέχρι εκείνη τη στιγμή να μας κρύβονταν, βρίσκεται η μαγεία της φωτογραφίας, αυτή που πάντα θα μας κάνει να αγωνιούμε μέχρι την επόμενη εμφάνιση.

2 σχόλια:

  1. Η φωτογραφία είναι τέχνη. Δεν ξέρω τι την κάνει πετυχημένη. Ποτέ δεν ήμουν ικανός να κρατήσω ίσια τη συσκευή. Αλλά μπορώ να θυμηθώ φωτογραφίες που μου έκαναν εντύπωση. Μια φωτογραφία, μπορεί να σου πει πολλά πράγματα αν είναι πετυχημένη. Το έχω νοιώσει αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι επίσης και ολόκληρη διαδικασία καθώς και συνισταμένη πολλών παραγόντων..Μόνο αν τις συνειδητοποιήσεις και προσπαθήσεις να τις κάνεισ "συμμάχους" σου θα καταφέρεις κάτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή